Norwood Rd Residence

Norwood Road Residence is located on a large semi rural bush block with a small building envelope of 600m2.  This building envelope needed to fit a house for a family of four and a very large shed.  We designed the house to hug the perimeter of the building envelope and then cut out the central section to form a north facing courtyard.  The Courtyard also forms three zones within the house, the master suite on the east side the living areas in the middle to take advantage of the north sun and the children’s bedrooms and activity room on the west side.

There is a narrow breezeway between the house and the shed to the south side.  Rather than the shed dwarfing the house it acts as a wind break and book end to finish exterior spaces against.

The house is passive solar with the large north facing glazing providing warmth in winter while shaded in summer.  Smaller slit windows capture the views to the trees on the east and west elevations. The project was designed on a tight budget and has a simple roof line and dark colorbond exterior cladding contrasting with the timber doors and windows.  Raw concrete has been used on the floor and kitchen bench top providing a warmth to the interior palette.